13.12.2016

ДОГОВІР: РОЗРОБКА, АНАЛІЗ, СПОРИ

Команда «Артіус» допоможе Вам з розробкою договорів, вирішенням спорів за договорами з контрагентами, захистить Ваші права в суді, допоможе стягнути заборгованість або повернути гроші. Будь-який договір – це результат прописаних на вашу користь умов.

Пропонуємо наступні послуги:

  • розробка договорів, аналіз договірної бази підприємства;
  • узгодження договорів з контрагентами, вирішення спорів щодо зміни умов договору;
  • визнання договорів недійсними і застосування наслідків їх недійсності (повернення коштів, майна тощо, придбаних за такими договорами);
  • стягнення збитків (в т.ч. упущеної вигоди) у зв’язку з невиконанням умов попереднього договору або у зв’язку з невиконанням або неналежним виконанням договору;
  • стягнення основного боргу та можливих штрафних санкцій (у вигляді пені, трьох відсотків річних від простроченої суми та інфляційних втрат);
  • стягнення заборгованості за фактично виконані роботи, якщо договір письмово не був оформлений;
  • повернення коштів, внесених на депозитний рахунок банку, стягнення штрафних санкцій та збитків, завданих в результаті неналежного виконання банком умов депозитного договору;
  • складання, вичитка, оспорювання договорів охорони;
  • стягнення відшкодування за договорами страхування.

Для чого потрібен якісний договір?

Сьогодні ринкові відносини припускають значну «підкованість» їх учасників. Поставка товару – тільки за договором, виконання ремонтних робіт – потрібен договір, оренда приміщення для офісу – без договору ніяк. Договір – гарантія захисту Ваших прав при можливих конфліктах. Хоча ще зустрічаються такі підприємці, які вважають, що без документів можна обійтися. Але, на жаль, це не так.

Наявність якісної договірної бази підприємства – необхідність. Договори повинні бути, інакше при виникненні спірного моменту з контрагентом довести щось буде майже неможливо. Хочете захистити себе – довірте розробку договорів професіоналам Адвокатського Об’єднання «Артіус».

договір, Артіус, підписання договору, навіщо договір, умови договору, Мацелюх, договірне право

Як змусити контрагента виконати договір?

У процесі здійснення господарських відносин постійно виникають якісь проблеми. Зокрема з контрагентами: не хочуть платити за послуги, неякісно виконали роботу, не поставили товар в строк. При наявності чітко складеного договору вирішити такий конфлікт цілком реально.

Якщо контрагент зрозуміє, що згідно з умовами договору ви маєте рацію і йому все одно доведеться відшкодувати збиток, то він більш охоче піде на мирне вирішення спору в досудовому порядку. Інакше – через суд. Але все одно чітко прописані норми договору гарантують вашу безпеку.

Що робити з недобросовісними клієнтами?

При виникненні проблем з клієнтами, які не хочуть платити, головне – не панікувати. Шанс повернути свої гроші є завжди. Навіть якщо немає договору – це може бути реально. Так, в господарських відносинах існує проста форма договору: коли одна сторона виставляє рахунок, а інша його оплачує. Сам факт таких відносин замінює необхідність укладення стандартного договору «на папері». В такому випадку довести в суді ваші відносини і відсудити борг у недобросовісного клієнта цілком реально.

Однак є нюанс. Законодавство вимагає укладати певні договори тільки в особливому порядку. Зокрема, договір купівлі-продажу нерухомості повинен бути обов’язково занесений до реєстру і нотаріально завірений. Аналогічно покупка автомобілю, оренда землі тощо. І якщо ви цього не зробили, то потім довести, що угода між вами відбулося й гроші були передані, буде дуже важко.

Якщо ж клієнт відмовляється платити на підставі «неякісно наданих послуг», то це ще потрібно довести. Необхідно звернутися за підтвердженням «якості» шляхом експертизи в відповідні експертні установи.

Як розірвати договір?

Легше, якщо обидві сторони договору більше не хочуть співпрацювати і розривають договірні відносини за загальною згодою. Гірше, якщо тільки одна зі сторін не бажає більше мати справу зі своїм контрагентом за договором, а інша проти «розійтися мирно».

Існує дві підстави для розірвання договору в односторонньому порядку: умови самого договору й закон. У першому випадку в самому договорі сторони чітко прописують підстави для розірвання відносин. Наприклад, якщо одна сторона затримала проплату, розпочала співпрацю з конкурентом, особисто образила іншу сторону. Інший варіант – на підставі закону, тобто за обставин, передбачених в Цивільному кодексі (ст. 651-654 ЦКУ).

Договір може бути розірваний за рішенням суду на підставі вимоги однієї зі сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. При цьому потрібно мати хороші аргументи, вміти довести істотне порушення договору другою стороною.

Професійний юрист АО «Артіус» допоможе Вам вичитати, скласти, оскаржити будь-який договір – телефонуйте 066-994-33-22.

Поділитися: