30.12.2016

ДТП: ЩО РОБИТИ, ЩОБ ЗАХИСТИТИ СВОЇ ПРАВА?

Дорожньо-транспортні пригоди (ДТП) – не рідкість для України. І хоч останнім часом з підвищенням адмінштрафів за порушення правил дорожнього руху запал водіїв повинен був притихнути, від аварій ніхто не застрахований. Що ж робити, якщо Ви потрапили в ДТП, як себе поводити, чи варто домовлятися, що підписувати, а що ні, як себе захистити?

1. Викличте поліцію

Якщо Ви потрапили в дорожньо-транспортну пригоду, обов’язково відразу ж телефонуйте в поліцію. Причому важливо не стільки викликати поліцейських, скільки дочекатися їх разом з опонентом на місці події. Ні в якому разі не варто «вестися на вмовляння» опонента: ніяких «віддам грошима», «напишу розписку», «поспішаю» і т.д. Особливо, якщо винуватцем ДТП є другий водій, особливо, якщо внаслідок аварії хтось отримав тілесні ушкодження.

Наслідки для Вас при подібних обставинах можуть скластися невеселі. Наприклад, Ви з другим водієм ніби як «домовились», ви поїхали, а водій другого авто викликає поліцію і заявляє, що Ви втекли в місця події. І повірте, при такій афері Ваш опонент не упустить можливості максимально перекрутити обставини події на свою користь.

Крім того, якщо автомобіль, на якому Ви їхали, службовий, а не особистий, то зафіксувати все офіційно просто необхідно. Особливо, якщо сталося ДТП під час робочого дня, коли Ви виконували робочі завдання. Так і відшкодувати збитки через страхову потім Вашому роботодавцю буде легше, і себе Ви перестраховуєте як працівника.

Особливу увагу приділіть «паперовому питанню» – ніяких розписок, нічого не пишіть і не підписуйте. Надалі такий документ не матиме ніякої юридичної сили. Максимум, що можна зробити до приїзду поліції, – обмінятися страховими документами.

2. Викличте адвоката.

Це краще зробити відразу після виклику поліції. Адвокат допоможе Вам захистити свої права і відстояти свою позицію. Особливо цінний буде його «тверезий розум», оскільки Ви, як показує досвід, будете перебувати в стані шоку і захиститися на всі 100 відсотків не зможете.

Якщо очевидно, що поліція перебуває на стороні опонента – правопорушника, можете відмовитися давати будь-які пояснення і що-небудь підписувати до приїзду адвоката. Посилайтеся на бажання скористатися своїм конституційним правом на захист (ст. 55).

3. Зафіксуйте місце аварії на фото\відео.

До приїзду поліції постарайтеся пофотографувати і при можливості зняти на камеру місце ДТП: розташування авто, номерні знаки, характер пошкоджень автомобілів. Якщо при ДТП нікому не було нанесено тілесних ушкоджень, то справа буде вважатися адміністративною, на виклик приїдуть поліцейські, а вони фото-/відеозйомку не здійснюють.

Якщо ж тілесні ушкодження у учасників ДТП є, то на місце приїде слідчо-оперативна група (кримінальна справа), а вони самі роблять фото-/відеофіксацію. Однак, як показує практика, матеріали можуть загубитися, камера може не працювати, вони можуть не все зняти, тому подбайте про свою безпеку самі. У разі трасологічної експертизи Вам ці докази дуже знадобляться.

Обов’язкова умова – потрібно відразу ж домогтися, щоб ці матеріали долучили до справи. Або відразу напишіть таку вимогу в протоколі і окремо в поясненнях. Або після, шляхом подачі клопотання про долучення матеріалів до адмінсправі в Департамент поліції.

4. Складання протоколу.

Після приїзду поліції, поліцейські почнуть складати протокол, при цьому є два варіанти. Якщо Ви винуватець ДТП, то протокол складатимуть на Вас. Якщо ж не Ви, то в протоколі Ви будете фігурувати як учасник ДТП. У другому випадку простіше – Ви тільки даєте пояснення до протоколу, підписуєтеся про те, що Ви згодні / не згодні з оформленою схемою ДТП та можете бути вільні.

Іншим чином йдуть справи, якщо Ви винуватець події. Якщо Вас таким «призначили», то потім довести інше і в процесі судового розгляду «перевести стрілки» на опонента буде дуже важко. Так склалася практика, тому оскаржити подібний статус потрібно відразу ж.

  • В першу чергу, ознайомтеся зі схемою ДТП, складеною поліцейськими. Якщо Ви все-таки вважаєте себе невинним, або не згодні з пред’явленими Вам звинуваченнями і надалі все ж збираєтеся оскаржити протокол, – взагалі не підписуйте схему або пишіть, що Ви з нею не згодні (прямо на самій схемі).
  • У протоколі ДТП в графі пояснень пишете «Провину не визнаю. З висновками поліції не згоден». Причому бажано відразу вказати, що винен другий водій і описати які норми, на Вашу думку, він порушив. Якщо Ви не знаєте норм, розгубилися і т.д., пишете, що «Додаткові пояснення будуть подані в поліцію і в суд».
  • Особливу увагу приділіть доказам – сфокусуйте увагу поліції на те, що необхідно долучити до справи. У тому числі значення мають такі «докази»:
  • Пояснення всіх учасників ДТП (навіть пасажирів, якщо вони звичайно «на вашому боці», і їх пояснення не зашкодять справі). Пошукайте свідків події, якщо є така можливість.
  • Відеозапис реєстратора (якщо такий є) – просите його долучити. До речі, це повинен бути не обов’язково Ваш відеореєстратор – можете з’ясувати про наявність такого у свідків ДТП.

Зверніть увагу, що в такому випадку флешку відеореєстратора вилучать. Тому, якщо Ви або власник реєстратора, проти цього, долучення можна відстрочити. У протоколі пишете, що є відеозапис реєстратора і що він буде залучений до справи пізніше, в поліції або в суді. Таким чином, Ви зможете переписати запис і віддати безпосередньо його, а не всю флешку.

  • Радимо Вам скласти власну схему ДТП, але не таку, як складає поліція, – про розміщення автомобілів після аварії, а про їхнє місце знаходження в момент зіткнення.
  • Запишіть дані патрульних: ПІБ, номер екіпажу, номери посвідчень, значка. Особливо цінна ця інформація буде, якщо Ви вирішите подати клопотання про залучення до матеріалів справи відеозапису з нагрудної камери патрульного. Зверніть увагу, що таке відео зберігається в базі даних поліції до 1 місяця, тому подати клопотання потрібно оперативно, за допомогою адвоката. Подається воно на ім’я начальника, суть – прохання про продовження терміну зберігання відеозапису.

Особливо це стане в нагоді, якщо патрульні поводяться неадекватно. В такому випадку Ви ще можете записати їх на свою камеру. Маєте право: заявіть, що Ви хочете проводити відеозапис місця події, а там вже знімайте все, що зможете.

Після ДТП

Далі, якщо Ви винуватець аварії і бажаєте оскаржити складений адмінпротокол, Вас чекає підготовка позиції, подача різних клопотань, проведення експертиз. А потім судові розгляди. Тут Вам без допомоги адвоката не обійтися. Але незалежно від того, наскільки талановитий і професійний буде Ваш захисник, найбільше значення матимуть документи і докази, складені та отримані на місці події. Так що не пропустіть можливості вибудувати надійний фундамент, і нехай адвокат буде другим, кого Ви наберете після ДТП.

Поділитися: