05.04.2016

ІНВЕСТИЦІЇ ПІД ПРИЦІЛОМ РЕЙДЕРІВ: ЧИ МОЖНА ВКЛАДАТИ ГРОШІ В УКРАЇНІ?

Всеукраїнське юридичне видання «Юридична Газета»
№ 14 (512) від 05.04.2016 року
Рубрика “Аналітика. Інвестиції”

Для того, щоб почати новий бізнес, відкрити власну справу або вкласти гроші у перспективний проект, одного бажання та наявності фінансів недостатньо. На жаль, потрібно робити поправку на велику кількість факторів ризику. І в реаліях нашої країни одним із таких є рейдерство.

Загроза для стартапів

Економічна ситуація в Україні зараз не найкраща. Навряд чи хто візьметься щодо цього сперечатись. Все ж на ринку за останні декілька років з’явилась велика кількість нових проектів. Більшість з них «екологічні» та «патріотичні», багато косметичних та продуктових брендів – а чому б ні, якщо це зараз «в тренді». Потрібно ловити хвилю! Адже чекати кращих часів можна довго…

Значна доля проектів припадає на «стартапи» (іншими словами, «починання»). У загальному розумінні «стартап» – це бізнес, який будується для подальшого продажу і зорієнтований на пошук стороннього інвестування. Беруться за реалізацію стартапів переважно молоді люди з ідеєю, мрійники, котрі, маючи загальне уявлення про початкову бізнес-модель, починають її розробку, часто не розуміючи, що робити далі.

Тут прихований найбільший ризик. Адже на новостворений проект може з’явитись чимало «охочих». А чому б і ні? Проект цікавий, перспективний, вже повністю підготовлений до заробляння коштів. Ласий шматок для рейдерів! З легкої руки такої братії будь-чий прибутковий бізнес може враз перетворитись у «чужий».

Як не втратити гроші та як захистити власні інвестиції? Давайте розберемось.

Заплямованість інвестиційного клімату

Чому іноземні інвестори не проти вкладення грошей в бізнес на Україні? Значна ресурсна база, нерозвиненість певних ринків, лояльний до «західних» товарів споживач – чим не грунт для інвестицій? Однак сама держава діє в розріз з інтересами інвесторів.

Так вже два роки як права інвесторів в Україні поставили на другий план порівняно з інтересами держави. Коли у 2014 році почалась війна та економічна ситуація різко погіршилась, постала потреба стримати витік капіталу з України. Адже це б означало дефолт. Тому влада, а зокрема Правління Нацбанку прийняло Постанову, якою встановила мораторій на повернення грошей та прибутку іноземним інвесторам.

Причому дана заборона діє і по цей час. Остання її редакція – Постанова НБУ від 3 березня 2016 року №140 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України». Цей документ набрав чинності 5 березня 2016 року і діє до 8 червня цього ж року включно. Так, у ч.3 п.19 закріплено: «заборонити купівлю, перерахування іноземної валюти з метою проведення таких операцій – з повернення за кордон іноземному інвестору дивідендів».

Склалась така ситуація, що іноземні інвестори, які вклали свої гроші в Україні з метою отримання доходу, вже другий рік як його отримати не можуть. Незважаючи на те, що їх права захищаються іншими законодавчими актами України. Зокрема, згідно з ч.1 ст.19 Закону України «Про інвестиційну діяльність» держава гарантує захист інвестицій незалежно від форм власності, а також іноземних інвестицій. Інвесторам, у тому числі іноземним, забезпечується рівноправний режим, що виключає застосування заходів дискримінаційного характеру, які могли б перешкодити управлінню інвестиціями, їх використанню та ліквідації, а також передбачаються умови і порядок вивозу вкладених цінностей і результатів інвестицій. Крім того, відповідно до ст. 4 Закону «Про захист іноземних інвестицій на Україні» іноземним інвесторам гарантується перерахування за кордон їх прибутків та інших сум як в карбованцях, так і в іноземній валюті, що отримані на законних підставах.

Виходить, що підзаконні нормативно-правові акти поставили вище законів. А що робити, коли на кону інтереси держави?…

Хоча все ж є варіант вийти з ситуації: інвестор-нерезидент може отримувати дохід, в тому числі, і дивіденди, у національній валюті. Крім того, завжди можна вкласти зароблені кошти в інші об’єкти інвестування в Україні, що не заборонено законом. Коротше кажучи, викручуйтесь, як хочете… І чому до нас не хочуть приходити іноземні інвестори – питання риторичне.

І це ще не всі підводні камені інвестування в Україні. Коли бізнесмен вирішує, куди вкласти гроші, він хоче бути впевненим у тому, що вони будуть працювати і приносити йому прибуток. А от з цим у нас знову проблеми. Корупція у всіх ешелонах влади, участь силових структур у боротьбі між конкурентами, і, як наслідок, процвітаюче рейдерство. Державні органи визнають, що це явище існує, і що саме воно створює головну загрозу інвестиційному клімату країни.

На сьогодні предметом рейдерського захоплення можуть стати практично будь-які активи. Специфіки за галуззю або розмірами бізнесу немає: примусово змінюють власників як великі об’єкти – торгові та офісні будівлі, промислові підприємства, так і кафе, невеличкі майстерні, фермерські господарства і т.п. Рейдерство потенційно загрожує будь-кому. Скоріше, відрізняються цілі: швидкий перепродаж майна підприємства або заволодіння всім комплексом та відсторонення колишніх засновників бізнесу назавжди. І наслідки рейдерської атаки залежать лише від готовності підприємства до тиску ззовні та здатності власників дати відсіч «кривдникам».

Рейдерство на практиці: як відбувається рейдерське захоплення

У світі корпоративне рейдерство як явище вважається невід’ємною частиною корпоративних відносин. Найчастіше воно має вигляд недружнього поглинання, яке супроводжується скупівлею великого пакету акцій, зміною керівництва компанії та у подальшому поглинанням її іншою компанією – і все це всупереч стратегії розвитку та незважаючи на думку ради директорів. Рівноправні об’єднання, злиття та поглинання, інші форми укрупнення підприємств є звичними етапами еволюційного розвитку бізнесу в розвинених країнах. Вони проходять можливо не завжди за взаємною згодою, однак є цілком законними діями гравців ринку.

Але це не про Україну – у нас рейдерство немає нічого спільного з цивілізованими методами. Воно носить переважно кримінальний характер і фактично стало інструментом позбавлення власників законних майнових прав із застосуванням різного роду протиправних схем. Використовуються при цьому досить такі банальні методи: фізичне захоплення підприємства, підробка документів, скупівля контрольного пакету акцій, ініціювання банкрутства, перереєстрація компаній на підставних осіб, підкуп силових структур, чиновників, суддів тощо. При цьому рейдери володіють значними фінансовими можливостями, залучають до своїх дій адміністративні, судові та силові ресурси.

Можна виділити такі методи захоплення бізнесу:

  • Закупівля акцій. Акції компанії скуповуються цілком законним шляхом, при цьому ціна питання не важить, оскільки ціллю є отримання блокуючого або контрольного пакету акцій.
  • Банкрутство. У партнерів по бізнесу, кредиторів викуповується кредитна заборгованість підприємства, яка використовується у подальшому задля ініціювання процедури його банкрутства. Процес є довготривалим та затратним. Різновидом є фіктивне банкрутство – коли заборгованість взагалі створюється штучно.
  • Силове захоплення. Найпростіший та доволі ефективний спосіб при низькому рівні юридичного захисту підприємства. Для цього залучаються силовики, причому як приватні охоронні структури, так і просто «спортсмени» з кримінального середовища, використовуються фальшиві рішення суду та органів місцевої влади.

Захист об’єктів інвестування

Практика показує, що найбільш ефективним засобом від захоплення підприємства є повноцінна підготовка до нього. Тобто побудова системи надійного захисту бізнесу від будь-яких атак ззовні. На ринку об’єднань та поглинань не існує встановлених «правил гри». Відповідно власникові потрібно здійснити необхідні заходи, щоб перевести інтерес потенційного рейдера із площини корпоративного захоплення на цивілізований механізм об’єднання та поглинання. Для цього слід провести системну реструктуризацію бізнесу, що дозволить створити таку систему володіння й управління найбільш привабливих активів, яка зробить їх захоплення нерентабельним бізнесом.

Найпростішими методами протистояння рейдерству є:

  • юридична захищеність підприємства (грамотні установчі документи, чиста історія приватизації, відсутність боргів);
  • концентрація акціонерного капіталу (щоб контрольний пакет акцій був під контролем інвестора);
  • постійний моніторинг змін у складі акціонерів (аби не дозволити скупівлю акцій людьми «зі сторони»);
  • недопущення концентрації власності в межах одного підприємства (створення декількох підприємств та розподілення майна компанії між ними);
  • удосконалення роботи менеджменту та персоналу (недопущення конфліктних ситуацій, протиправного звільнення працівників, налагодження роботи як в колективі, так і з клієнтами та партнерами, створення позитивного іміджу компанії);
  • надійна фізична охорона об’єктів (професійна охорона, ефективна робота служби безпеки, використання конкурентної розвідки);
  • залучення громадськості й засобів масової інформації до боротьби з рейдерством.

Висновок

Скільки б в Україні не заявляли, що ми відкриті для інвесторів, але поки не буде реальних змін та дій зі сторони держави у цьому напрямку, будь-які заяви такого характеру залишатимуться виключно популізмом. Адже взамін вкладених грошей хочеться отримати прибуток. І бути впевненим, що твій бізнес буде розвиватись, а не стане об’єктом чергової рейдерської атаки.

Поки в Україні розквітатиме корупція, а законодавство буде саме собі суперечити, до тих пір інвестиційних вливань з-за кордону можна не чекати. Адже дружні поглинання повинні стати звичним явищем української економіки, а не диковинною характеристикою ринків наших західних сусідів.

рейдерство, Мацелюх, Артіус, Юридична Газета, інвестиції, захист інвестиції, боротьба з рейдерством, рейдерське захоплення, захист від рейдерів, ант рейдерські заходи, рейдерство в Україні, рейдери, як захиститись від рейдерів, рейдерські схемиДружня порада: заходячи на ринок України, який наразі перебуває на рівні дев’яностих, не варто економити на гарному юридичному захисті. Потрібно прийняти факт, що рейдерство в Україні існує та все ж боротись з ним можна. А професійні адвокати, які спеціалізуються на захисті бізнесу та працюють в співпраці з охороною, зможуть захистити ваше підприємство та інвестиції, незалежно від методів та сили рейдерів.

Поділитися: