28.10.2016

РОЗЛУЧЕННЯ: ЯК ВСЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ

Розлучення – нервова, емоційно неприємна та у більшості випадків довготривала й виснажуюча процедура. Однак, навіть якщо це спільне рішення чоловіка та дружини, одного лише бажання подружжя недостатньо – офіційне розірвання шлюбу потребує проходження певної юридичної процедури. Які документи готувати, куди звертатись, скільки чекати оформлення документів, чи обов’язково звертатись до суду?

Розлучає РАЦС

Яким би радісним не було звучання весільного маршу та довгоочікуване «вітаємо, тепер ви – чоловік і дружина», в сучасному житті все частіше реєстрація шлюбу закінчується розлученням. За даними Держкомстату у 2015 році в Україні на 295 тис. укладених шлюбів припадає 130,7 тис. розлучень (близько 44%).

Процедура припинення шлюбу за спільною згодою подружжя є нескладною. В такому разі розлучення можна оформити через відділ РАЦС. Для цього необхідно звернутися до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем офіційної реєстрації (прописки) будь-кого з подружжя та подати відповідну заяву, яка підтверджує намір подружжя розлучитися. Це буде спільна заява, в якій кожний заповнює свою частину. З собою також необхідно мати паспорти громадян України та свідоцтво про одруження.

Однак одразу вас не розлучать, адже закон дає місячний термін для «подумати». Зі спливом 1 місяця, якщо подружжя не передумало, а заява не була відкликана, шлюб може бути розірвано. Через місяць у встановлений день потрібно з’явитись до відділу РАЦС та закінчити оформлення документів. У разі якщо подружжя через поважну причину не може з’явитися для державної реєстрації розірвання шлюбу, реєстрацію на письмове прохання можна перенести на інший день. Якщо ж хтось один з подружжя не може з’явитися, він може письмово повідомити орган та шлюб розірвуть за його відсутності.

У разі розірвання шлюбу органом державної реєстрації актів цивільного стану шлюб припиняється у день реєстрації розлучення.

Варто зауважити, що така процедура може бути застосована лише у разі, якщо подружжя висловило взаємну згоду на розірвання шлюбу та не має неповнолітніх дітей, а дружина не вагітна. Навіть у самій заяві прописується: «Ми, що нижче підписалися, за взаємною згодою просимо розірвати шлюб у встановленому законодавством порядку. Спільних дітей не маємо». Також набагато легше вирішити питання розлучення, якщо між подружжям був укладений шлюбний договір.

Розлучення, розлучення з дітьми, Артіус, Власенко, як розлучитися якщо є дитина, розлучення маленька дитина

Чинним законодавством України також передбачено можливість одноосібного розірвання шлюбу через відділ РАГС – коли дружину чи чоловіка в судовому порядку визнано недієздатним або безвісно відсутнім. У такому випадку до заяви про розірвання шлюбу, окрім свідоцтва про одруження, додається копія рішення суду про визнання другого з подружжя недієздатним або зниклим безвісти.

Звертаємось до суду

Якщо подружжя не досягло спільної згоди або у сім’ї є неповнолітні діти, для оформлення розлучення необхідно звертатися до суду. Процедура припинення шлюбу в судовому порядку є дещо складнішою та тривалішою.

Подружжя, яке має дітей, має право подати до суду спільну заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. В такому випадку суд розірве шлюб, якщо встановить, що рішення подружжя є добровільним і нічиї права, в тому числі дітей, порушені не будуть.

Зауважте, що позов до суду про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений протягом вагітності дружини і протягом одного року після народження дитини. Крім випадків, коли:

  • один із подружжя здійснив протиправну дію, що містить ознаки злочину щодо іншого з подружжя або дитини;
  • батьківство зачатої дитини визнане іншою особою;
  • за рішенням суду відомості про чоловіка як батька дитини виключено з актового запису про народження дитини.

Рішення про розірвання шлюбу приймається після спливу 1 місяця від дня подання заяви, аналогічно з РАЦСом. До закінчення цього строку дружина та чоловік мають право передумати і відкликати заяву.

Прийняти рішення розлучитись може й один з подружжя. В такому разі необхідно звернутися до суду з позовом до другого з подружжя. До позову у двох примірниках також додаються копії таких документів:

  • паспортів подружжя;
  • свідоцтва про укладення шлюбу;
  • свідоцтв про народження дітей;
  • інших документів, які мають значення для обґрунтування підстав, причин та мотивів розірвання шлюбу;
  • оригінал квитанції про сплату судового збору (станом на 24.10.2016р. судовий збір за позов про розлучення складає 551 грн. 20 коп.).

Позовна заява повинна відповідати вимогам, встановленим ст.119 Цивільного процесуального кодексу України, містити чіткі обґрунтовані підстави, причини та мотиви розірвання шлюбу. У разі недотримання відповідних вимог щодо оформлення, суд може залишити позовну заяву без руху до усунення недоліків або ж повернути особі, яка її подала.

На практиці формулювання причин для розлучення є досить різним: спільне життя не склалося; маємо різні погляди на сімейне життя та ведення господарства; шлюбні відносини фактично припинені, шлюб носить формальний характер; спільного бюджету та господарства не ведемо; збереження шлюбу та налагодження нормальних подружніх зв’язків не є можливим тощо.

Особливу увагу необхідно звернути на обставини, які можуть бути підставою для розлучення, передбачені статтями 49, 50 Сімейного кодексу, зокрема небажання чоловіка мати дитину або його нездатність до зачаття, відмова дружини від народження дитини або її нездатність до народження.

Розлучення чи примирення

Під час розгляду справи суд з’ясовує фактичні взаємини подружжя, дійсні причини позову про розірвання шлюбу, бере до уваги наявність малолітньої дитини, дитини-інваліда та інші обставини спільного життя.

Необхідно зазначити, що статтею 111 СКУ судові надано право вжиття заходів щодо примирення подружжя, якщо це не суперечить моральним засадам суспільства, однак яких саме заходів, в статті не зазначено. Тому з урахуванням обставин справи, суд може зупинити розгляд справи і призначити подружжю строк на примирення – до 6 місяців.

Розлучення, примирення, Артіус, примирення при розлученні, примирення за рішенням суду, розлучення процедура, півроку на примирення, Власенко

На практиці ж під час розгляду справ про розлучення, суди переважно нехтують цією нормою, аргументуючи тим, що за час, котрий пройшов від дати пред’явлення позову і до розгляду справи, подружжя мало всі підстави та вдосталь часу для примирення. Хоча дещо раніше строк для примирення надавався в більшості справах, виключенням були випадки, коли відносини між подружжям були ворожими, супроводжувалися знущанням, побоями тощо.

Рішення про розірвання шлюбу приймається, якщо встановлюється, що подальше спільне життя подружжя і збереження шлюбу суперечить інтересам одного з них, інтересам їхніх дітей.

У разі розлучення через суд шлюб припиняється у день набрання чинності відповідним рішенням.

На практиці процедура розірвання шлюбу зазвичай ускладнюється визначенням місця проживання дітей після розлучення, поділом спільного майна. В такому разі радили б звертатися до суду з різними позовними заявами, а також обов’язково проконсультуватись з юристом.

Поділитися: