29.07.2016

СПОРТИВНИЙ КОНТРАКТ: ЩО ЗАКРІПЛЮЄ ТАКА УГОДА?

Аналітичне видання «ЮРИСТ&ЗАКОН»
№26 (372) від 28.07.2016 року
Рубрика «Компетентна думка»

Кожен може сказати, що він якось пов’язаний зі спортом, адже як мінімум час від часу слідкує за перебігом спортивних подій. Наприклад, участь нашої збірної по футболу у Євро чи виступи українських спортсменів на Олімпійських іграх – хоч не хоч в курсі таких подій залишаються всі. Однак спорт це не лише шоу, це ще й щоденна праця людей, які мають до спорту безпосереднє відношення – спортсменів.

Для спортсмена, враховуючи підвищені ризики його діяльності, дуже важливо, щоб відносини з клубом, за який він виступає (федерацією) були правильно оформлені. Для цього існують спортивні контракти.

Що ж таке «спортивний контракт»?

В українському спортивному законодавстві, зокрема в основоположному для цієї сфери Законі «Про фізичну культуру і спорт», немає визначення даного поняття. Однак визначається поняття «спортсмен»: це фізична особа, яка систематично займається певним видом (видами) спорту та бере участь у змаганнях.

Взагалі відносини в сфері спорту й достатньо детально регламентуються на підставі нормативних документів, прийнятих міжнародними та національними спортивними недержавними організаціями (федераціями), тому роз’яснення термінології можна найти у них. Так до прикладу, Регламент Федерації футболу України (ФФУ) про статус і трансфер футболістів містить власне визначення поняття «контракт».

Якщо узагальнити термінологію різних федерацій, спортивний контракт – це письмова угода між спортивним клубом і спортсменом, котрою регулюється залучення спортсмена до процесу підготовки та участі в спортивних змаганнях за клуб.

Враховуючи специфіку діяльності спортсмена, зазвичай у контракті прописують такі ключові моменти:

  • здоровий спосіб життя спортсмена, тренування та його підготовка до змагань;
  • участь у відповідних змаганнях, їх результативність;
  • оплата праці, винагороди, премії;
  • обов’язки сторін (клубу та спортсмена);
  • відповідальність за порушення умов контракту та особливості вирішення спорів.

спортивний контракт, спортивне право, Артіус, спортивний адвокат

Обов’язки спортсмена та клубу

Предметом спортивного контракту по суті виступає спортивна діяльність спортсмена, тобто його підготовка до спортивних змагань з певного виду спорту та участь у них. З обов’язків, які у зв’язку з цим покладаються на спортсмена, можна виділити наступні:

– підтримка себе у відповідній спортивній формі протягом усього сезону, ведення здорового способу життя (не вживати алкоголь, наркотики, не палити, нормально харчуватись, дотримуватись спортивного режиму та антидопінгових правил, навіть можуть бути прописані конкретні обмеження по масі тіла);

– виконання вимог керівництва клубу та його тренерського складу, що стосуються професійного навчання спортсмена та його тренувань, присутність на всіх спортивних заходах, зборах, медичних оглядах, на які направляє клуб;

– ведення гідного публічного життя (поводити себе на змаганнях, тренуваннях і у вільний час гідно, утримуватися від дій та висловлювань, які можуть завдати шкоди репутації клубу, зокрема під час публічних виступів та виступів у засобах масової інформації);

– виключність відносин з клубом (участь у заходах лише від імені та з дозволу клубу, заборона грати за іншу команду, укладати договори з іншими клубами та спортивними організаціями на час дії договору).

Клуб у свою чергу:

– забезпечує необхідні умови для тренувань (зал, спортивна форма, взуття та спортивний інвентар, медичні обстеження);

– оплачує заробітну плату, винагороди, премії у порядку заохочення, покриває витрати на навчання, участь у зборах та змаганнях, медичні огляди (в тому числі проїзд, харчування);

– забезпечує страхування життя і здоров’я, медичне страхування;

– сприяє в отриманні спортсменом державних премій та нагород.

Також спортивний контракт може закріпити частину додаткових гарантій спортсмену, наприклад:

  • харчування та транспортні виплати за рахунок клубу;
  • забезпечення спортсмена разом з сім’єю житлом;
  • додаткові компенсації у зв’язку з переїздом;
  • проведення відновлювальних заходів у разі травми;
  • грошові виплати у випадку втрати працездатності;
  • додаткове пенсійне страхування.

Інші умови контракту

У разі порушення спортсменом своїх обов’язків та заборон, він несе відповідальність. Так, наприклад окремими заборонам можна виділити порушення спортивного режиму, зловживання алкоголем, вживання допінгу, запізнення на тренування та змагання, їх пропуск, участь у змаганнях за іншу команду, участь у бійках, виступ у «клітках». Відповідальність може полягати у застосуванні штрафних санкцій (% від зарплати або певна фіксована сума, позбавлення премії) чи більш кардинальному розірванні договору з подальшим відшкодуванням всіх витрачених на спортсмена коштів (покриття витрат).

По суті санкції, що застосовуватимуться у разі порушень, так само як і більшість пунктів контракту узгоджуються сторонами. Зокрема окремо можна визначити дії сторін у разі травми спортсмена: чи відповідає за його лікування повністю клуб, чи відшкодування проходить в рамках медичного страхування або ж взагалі за рахунок спортсмена.

Щодо терміну договору, то спортивний контракт між спортсменом та клубом можна укласти на декілька років, на невизначений строк або ж взагалі пов’язати його з досягненням спортсменом певних результатів (чемпіонство України / Європи / світу). Загальна практика така, що контракти укладають зі спортсменами у віці до 30 років, оскільки у більш старшому віці починають активно проявлятись травми, хвороби, меншають спортивні досягнення.

Особливим моментом спортивних контрактів є порядок вирішення спорів. Міжнародна практика регулювання спортивних відносин надає перевагу позасудовому способу вирішення спортивних суперечок. Тобто щоб будь-які спори між спортсменами та клубами розглядалися спеціальними спортивними інстанціями (спортивний арбітраж). Цей момент також прописується у контракті. Наприклад, у контракті між клубом та футболістом зазначається, що його сторони повинні вирішувати суперечки між собою виключно в органах футбольного правосуддя (дисциплінарні органи професійної ліги, ФФУ, УЄФА, ФІФА тощо). Або ж навпаки прописати, що спори будуть вирішуватись виключно у судах загальної юрисдикції.спортивний контракт, Артіус, спортивне право, умови спортивного контракту

Отже, спортивний контракт є особливою угодою, адже по своїй суті виходить за рамки трудових і переплітається з природою цивільно-правових угод. При цьому необхідність його укладення у разі виникнення відносин між спортсменом та клубом є очевидною. Адже контракт допомагає тримати цей особливий вид відносин у правовому полі.

Поділитися: