06.04.2021

Бюро економічної безпеки: чого очікувати?

В Україні зв’явилось, точніше з’явиться Бюро економічної безпеки. Поки що цей орган існує лише на папері і реально запрацює, як говорять фахівці, наприкінці року. Однак, уже зараз виникає ряд питань як при аналізі Закону України «Про бюро економічної безпеки України» (далі – Закон) так і при спробах хоча б спрогнозувати як цей новий орган вплине на бізнес та чи буде продовжувати традицію «маски шоу», започатковану податковою міліцією.

 

Будь-який новий орган починається з вибору і призначення його голови і вже тут у БЕБ наступають проблеми.

Як було зазначено в ст.1 Закону, БЕБ – центральний орган виконавчої влади. Директор БЕБ призначається Кабінетом Міністрів за поданням Прем’єр-міністра, з числа кандидатур, які запропонує конкурсна комісія. А от ЗУ «Про центральні органи виконавчої влади», говорить, що керівники центральних органів виконавчої влади призначаються Кабінетом Міністрів. Кандидатури на розгляд вносить Комісія з питань вищого корпусу державної служби. І участі в цьому ніякі Прем’єр-міністри чи конкурсні комісії не беруть.

Також на посаду Директора БЕБ не може претендувати особа, яка протягом останнього року притягалась до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення. А от ЗУ «Про державну службу» в статті 19 говорить, що на державну службу не може вступити особа, яка притягалась до адміністративної відповідальності за вчинення корупційного правопорушення протягом останніх ТРЬОХ років.

Виходить, що Директор БЕБ якийсь особливий керівник центрального органу виконавчої влади який призначається по особливому порядку та має особливі вимоги до своєї кандидатури.

Якщо аналізувати Закон і далі, не зрозуміло чи є БЕБ органом виконавчої влади чи правоохоронним органом, або як зазначили в самому Законі – «державною службою особливого характеру» (ст.19). Особливість в тому, що працівники БЕБ мають бути придатними за станом здоров’я та віком, що в свою чергу не передбачено законом про державну службу, однак часто передбачається в законодавстві, що регулює діяльність правоохоронних органів.

Отже, що наразі створили, чи орган правоохоронний чи центральний орган виконавчої влади, взагалі не зрозуміло.

 

Повноваження, якими наділяють бюро, також не дають відповіді на це питання.

Так, БЕБ може здійснювати оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування, розшукує осіб, які ухиляються від слідства і суду. Разом з тим, бюро проводить аналітичну діяльність, прогнозує ризики в сфері економіки, формує бази даних та взаємодіє з іншими органами та установами.

Якщо подивитись на перелік всіх цих повноважень, то стане очевидно, що більше всього вони прописані із ухилом в Кримінальне та Кримінальне процесуальне законодавство де БЕБ буде розслідувати економічні злочини та використовувати свої повноваження на рівні ДБР, НАБУ та СБУ.

Однак, проблема в тому, що і всі інші повноваження в тому числі і аналітичні чи ті які стосуються взаємодії з іншими органами чітко не прописані і як БЕБ ними користуватиметься навіть по відношенню до бізнесу – не зрозуміло.

На подібний недолік звертала увагу Європейська Бізнес Асоціація вказуючи на те, що повноваження прописані не ясно та загалом чітко не вказано, які категорії злочинів, розслідуватиме БЕБ. Залишається сподіватись, що будуть хоча б чітко визначені статті в КПК.

Якщо вже говорити про розслідування, треба зауважити, що в законі відсутній механізм, як справи з податкової міліції, при її ліквідації, будуть передаватись до БЕБ, що в свою чергу може призвести до втрати справ.

Також, не урегульоване питання переходу колишніх працівників податкової міліції до бюро, що може призвести до простої зміни на нову вивіску при тому, що залишиться фактично та ж податкова міліція з додатковими аналітичними функціями та можливостями.

Загалом і як завжди, існує дві полярні точки зору щодо майбутньої діяльності БЕБ, користі або загрозі як для бізнесу так і для економіки держави в цілому. Однак, поки є час до фактичного створення органу та повноцінного запуску його роботи, повноваження необхідно максимально конкретизувати та роз’яснити, оскільки бізнес не визначеності не любить.

Поділитися: