03.03.2021

ДИСКРИМІНАЦІЙНІ УМОВИ В ТЕНДЕРНІЙ ДОКУМЕНТАЦІЇ

Чинний Закон «Про публічні закупівлі» значно покращив ситуацію на ринку закупівель. Проте, деякі прогалини все ж залишилися.

Одним із основних напрямків роботи АО «Артіус» є супровід у публічних закупівлях. Наш досвід дозволяє впевнено стверджувати – переважна більшість скарг до Антимонопольного комітету стосується саме дискримінаційних вимог, що встановлені у тендерній документації.

ЩО ГОВОРИТЬ ЗАКОН?

Законом визначено, що тендерна документація оприлюднюється замовником закупівлі та повинна містити умови проведення тендеру. Замовникам заборонено обмежувати конкуренцію. Не можна також висувати вимоги, які є по суті дискримінаційними.

Проте, чіткого переліку дискримінаційних умов закон не встановлює.

З практичного досвіду, аналізуючи безліч скарг та прийнятих за результатами їх розгляду рішень, ми виділили основні умови, які можна вважати дискримінаційними.

Отже, дискримінаційними є вимоги тендерної документації, які обмежують право учасників взяти участь у тендері та звужують коло учасників до одного чи декількох. Але одна й та ж сама умова за різних обставин може бути визнана дискримінаційною або ні. Багато чого залежить від обґрунтування скаржником своєї позиції.

НАЙЧАСТІШЕ СКАРЖАТЬСЯ НА УМОВИ, ЯКІ ВСТАНОВЛЮЮТЬ:

  • Технічні вимоги до певного товару
  • Досвід виконання подібних договорів
  • Відгуки про роботу учасника (позитивні)
  • Наявність працівників певної кваліфікації
  • Подання документів, які не передбачені законодавством
  • Наявність матеріально-технічної бази або конкретного обладнання

ЗАУВАЖТЕ

Певні з цих умов були визнані дискримінаційними, хоча закон дозволяє їх встановлювати.

Так, за статтею 16 Закону замовник правомірно встановлює в тендерній документації умову щодо досвіду виконання подібних договорів. На практиці ж ця умова дає можливість замовнику відхилити учасника, оскільки не є конкретною і прозорою.

До прикладу, замовник вправі вимагати докази виконання подібного договору з комунальним підприємством або державною установою, обмежити строк укладення такого договору кількома роками, зазначити конкретну суму вартості робіт по договору, а в деяких випадках прямо зазначити, що перевага надається тим учасникам, які нададуть відгук від сторони такого договору.

Також не заборонено законом вимагати підтвердження досвіду та кваліфікації працівників. Але замовникам слід бути готовими довести Антимонопольному комітету, що саме ця умова не завищена і не спрямована на звуження кола учасників. До прикладу, дискримінаційною є умова щодо здобуття працівниками освіти у конкретному вищому навчальному закладі, або досвід роботи в певних установах.

Зауважуємо, що подання скарги до Антимонопольного комітету і навіть наявність позитивного її вирішення, не означає, що перемога за вами. Одначе, такий крок дозволяє внести зміни чи доповнення до тендерної документації і все ж таки взяти участь у тендері. А тому такий крок є виправданим, незважаючи на додаткові витрати.

Загалом, неспеціалісту складно одразу оцінити, чи є конкретні вимоги тендерної документації дискримінаційними. Ми радимо звертатися до фахівців.

Спеціалісти тендерного відділу АО “Артіус” радо допоможуть написати скаргу до АМКУ, нададуть супровід в Антимонопольному комітеті. Дзвоніть +380679179176

Поділитися: