21.01.2021

Інформація про кінцевого бенефіціарного власника: як це працює

06 грудня 2019 року прийнято Закон України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Прийняття цього закону вплинуло на понад двадцять нормативно-правових актів, сприяло ухваленню ще шести, а також містить відсилання до шістдесяти восьми важливих документів.

Одним із нововведень, спричинених прийняттям цього закону, стало внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Пунктом 9 частини першої статті дев’ятої передбачено внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (ЄДР) відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи та її засновника, якщо засновник – юридична особа.

ВНОСИТИ ТАКІ ВІДОМОСТІ НЕ ПОТРІБНО ЩОДО:

  • політичних партій та їх структурних утворень
  • професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок та їх об’єднань
  • творчих спілок та їх місцевих осередків
  • організацій роботодавців та їх об’єднань
  • адвокатських об’єднань
  • торгово-промислових палат
  • об’єднань співвласників багатоквартирних будинків
  • релігійних організацій
  • державних органів та органів місцевого самоврядування, їх асоціацій
  • державних та комунальних підприємств, установ, організацій

Для інших юридичних осіб таку інформацію подавати обов’язково. Навіть якщо у юридичної особи відсутній кінцевий бенефіціарний власник, до Єдиного державного реєстру належить внести інформацію про таку відсутність.

 

ЯКЩО ІНФОРМАЦІЮ НЕ ПОДАВАТИ?

Одночасно зі встановленням обов’язку подання інформації внесено зміни до частини шостої статті 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачено адміністративну відповідальність за неподання або ж несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника чи про його відсутність, або відповідних документів для підтвердження таких відомостей. Санкція за порушення передбачає накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, уповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від однієї тисячі до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17000 до 51000 гривень).

 

ЦІКАВО:

Фахівці АО “Артіус” перевірили дані Державного реєстру судових рішень і виявили, що за 2020 рік жодної особи не було притягнуто до відповідальності за правопорушення, передбачене ч.6 ст. 166-11 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

 

ЧОМУ НОРМА НЕ ПРАЦЮЄ?

Обов’язок надати державному реєстратору відомості про кінцевого бенефіціарного власника виникає протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення юридичної особи.

Одначе, нормативно-правовий акт, яким би була затверджена форма і зміст структури власності юридичної особи, у 2020 році так і не був прийнятий.

Міністерство юстиції України прогнозує, що такі уніфіковані вимоги будуть затверджені у 2021 році, а відтак – обов’язок подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи вперше виникне після прийняття такого нормативно-правового акту.

 

НА МАЙБУТНЄ:

Слід пам’ятати, що відомості про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи підлягають щорічному підтвердженню. Отже, якщо у 2021 році буде прийнято нормативно-правовий акт, яким буде затверджено форму і зміст структури юридичної особи, то таке підтвердження разом з необхідними документами потрібно буде надати у 2022 році.

Поділитися: